Alla inlägg den 23 augusti 2010

Av Johan - 23 augusti 2010 10:51

  



Var det bättre förr.? Först behöver vi komma fram till när förr var. Var det på medeltiden, 1500-talet eller när man var barn.? De flesta skulle nog säga att det var när man var ung så för att läsare i alla åldrar ska kunna ha en åsikt håller vi oss till det. Frågan är omformulerad, var det bättre när du var ung.?


Ja, en del hävdar ju det. Hur ofta hör man inte folk säga just så, det var bättre förr, med en viss pessimistisk uppsyn och uppgivenhet i rösten. Och kanske är det så. Eller är det så att man tar till det försvaret när man inte känner sig komfortabel en viss situation eller har det allmänt jävligt i tillvaron.? Dessa människor kanske verkligen känner att de hade det bättre förr. Det beror kanske på vår genetiska överlevnadsinstinkt. Man minns helt enkelt inte det svåra och trista. Det man har lättast att förtränga, medvetet eller omedvetet är ju traumatiska upplevelser. Och vad blir kvar att minnas då.? jo, det positiva.


   

Sedan finns det ju givetvis många som tycker att de har det mycket bättre nu än förr, och det stämmer ju också, så båda synsätten har ju rätt. Det jag menar är ju att vissa enskilda individer kanske mådde bättre förr och såg det minimalistiska som ett idealsammhälle utan köphets och hjärtinfarkter. Men att mänskligheten definitivt har det bättre nu råder det inget tvivel om, i alla fall i västvärlden. Vi lever längre, är friskare och har mycket större möjligheter i alla situationer. Det mesta har förenklats i hemmen och de tunga och miljöfarliga arbetsplatserna fösvinner mer och mer, valmöjligheten att leva sunt och frisk har öppnats. Sedan kan det ha uppstått nya problem och sjukdomar. Tex hävdas det att folk är mer stressade idag och att man inte har tid för varandra. Skitsnack anser jag. Däremot finns en annan stress idag och vi oroar oss för helt andra saker idag och ordet "utbrändhet" har alla kommit i kontakt med. Vad det gäller det sociala så har vi aldrig haft så mycket kontakt med nära och kära som idag. Vi umgås mycket mer och reser till varandra oftare nu än förr.


Ja, detta ämnet skulle kunna få en egen blogg för det är svårt att samanfatta ämnet så här i korthet. Man måste se det ur många olika perspektiv och ställa sig frågor utifrån detta. Men du som läser det här, vad tycker du.? Det skulle vara intresant att höra din åsikt. Var det verkligen bättre när du var ung.?

Tack för mig..hey

Ovido - Quiz & Flashcards