Direktlänk till inlägg 19 oktober 2010

Är det synd om hemlösa.?

Av Johan - 19 oktober 2010 10:06

  

Är det synd om hemlösa i Sverige.? De flesta skulle nog svara ja på den frågan rent spontant, utan någon djupare analys. Och visst, alla med en gnutta empati och medmännsklighet tycker väl att det är hemskt med hemlösa, sånt ska väl inte ett välfärdssamhälle som Sverige behöva ha. Detta är främst ett storstadsproblem, det finns ca 3000 hemlösa i Sverige. Att de flesta är tunga missbrukare är också en myt, visst de finns men de flesta är det inte.


Men varför är man hemlös då? Det finns givetvis lika många orsaker som hemlösa men man kan rent generellt dela upp dem i olika kategorier. De som kommer i kläm i psykvården, mao de som satt på Beckomberga, Långbro eller något annat mentalsjukhus innan de stängde. Dessa kan man inte klandra. De klarar helt enkelt inte ett vanligt liv med jobb eller att ens sköta ett hem, de är sjuka. Där tycker jag samhället har ett ansvar att se till att mentalsjukhusen återupprättas.


Men för de flesta övriga finns ALLTID ett val. Något provocerande åsikt kan tyckas men jag har följt debatten en lång tid och jag tycker nog man kan se ett mönster i att individen själv är den största orsaken till sitt hemlösa husvagns eller tältliv. Man hamnar inte i den situationen om man inte bränt alla broar och nekat hjälp många gånger om. Jag vägrar hålla med dessa individer som säger att det är lätt att hamna snett och bli hemlös. De säger sig ha förlorat företaget, frun och allt i en handvändning och därför har de bott i en husvagn i en förortsskog i 10 år. Man bor inte så i 10 år om man tar emot hjälpen från socialen etc.. Ändå klagar på att de inte får hjälp. Men INGEN i Sverige vägras hjälp. Men det duger inte åt dem. Jag fattar inte hur man kan sitta framför TV-kameran och klaga på de härbärgen och soppkök som finns och som drivs av frivilliga och med hjälp av bidrag från medmänniskor, nej skäms på er. En annan person tyckte det var förnedrande att ta emot socialbidrag och vägrade alltså ekonomisk hjälp. En 3:e person jag sett vägrade lägenhet för den låg på "fel" ställe. Jag vet inte vad du tycker men i vissa situationer får man svälja den stolthet vissa anser sig ha, frågan är vilken värdighet man besitter när man bor i ett tält i skogen. Är det bättre än att ta hjälp från socialen.???

Tack för mig...hey

 
 
Ingen bild

humanisten

19 oktober 2010 10:16

Jag är inte hemlös och kan inte direkt påstå att jag känner någon heller. Känner folk med psykiska problem men det kan vara JÄTTESVÅRT att få hjälp faktiskt!! Vet inte vilka erfarenheter som DU har men jag blev själv sjuk av olika orsaker och det tog flera år innan jag fick någon hjälp alls och jag behöver knappast någon hjälp "på det sättet" när jag MÅR TOPPEN.

Johan

19 oktober 2010 11:34

Nu skrev jag inte om mental och psykvård, även om det finns kopplingar, utan de hemlösas situation.

 
Ingen bild

Annanas

19 oktober 2010 10:47

Jag väljer att kommentera först och läsa ditt inlägg sen.
Jag personligen tycker sällan som andra i den här frågan.
Jag hävdar nämligen att majoriteten av de hemlösa inte alls skulle behöva kalla sej hemlös!
Sedan finns de naturligtvis undantag och ofantligt tragiska människoöden.
MEN, jag hävdar att någonstans,förr eller senare gör alla människor livsavgörande val.
Visst kan man "hamna fel" i perioder av sitt liv,men varje människa har ändå ett ansvar för sitt eget liv.
De är ju inte så att man har familj,hus å jobb ena dan och sover i en pappkartong nästa dag.
Man måste ju bränt riktigt många broar på vägen till pappkartongen..
Jag vet att jag aldrig någonsin skulle hamna på gatan, för att jag tar ansvar för mej själv,mina barn och för samhället.
Jag arbetar,betalar mina räkningar och vårdar mina relationer.. Så skulle jag hamna snett,VET jag att det finns hjälp och stöd att få, både från släkt,vänner och ifrån samhället-bara jag är beredd att ta emot den! Jag tycker faktiskt inte speciellt synd om de hemlösa, då finns de andra grupper i vårt samhälle mitt hjärta klappar betydligt starkare för.

Johan

19 oktober 2010 11:29

Imponerande att kommentera så sakligt utan att ha läst artikeln..

 
Ingen bild

Vädergudinnan

19 oktober 2010 12:25

Alla människor i sverige får hjälp i massor, det finns ingen som behöver gå hungrig eller utan bostad!!! Frågan är?? Får man säga: Jag vill inte ha det där jobbet, vill inte bo där, vill inte flytta dit?????? Är det inte så att man måste mätta munnen efter matsäck????
Och det värsta är när man hör dom säga att det är samhället och Sos fel att dom blir av med barn, jobb, hemmet..Nej!!!!! Alla kan hamna i knipa men ingen behöver gå utan bostad i sverige, det har dom valt själva!!!!!!!!!!!!

 
Tessan

Tessan

19 oktober 2010 15:29

Hej Johan!

Kan inte skriva någonting annat än att jag håller med i det som du har skrivit. Dem flesta har ett val och det är som sagt bara att svälja sin stolthet, annars ska man inte klaga på samhället.

Hoppas din helg va bra!

Kram

http://mittlivmedfoto.bloggagratis.se

 
Ingen bild

jennie meier

19 oktober 2010 17:36

tjena johan! hoppas allt är bra med dig!

jag är av den fruktansvärt provocerande (tydligen) åsikten att de flesta (långt ifrån alla) är hemlösa pga egna val. det krävs väldigt mycket för att socialen ska kasta ut en ur systemet. jag "känner" en missbrukare till exempel som har fått både jobb, betald vård och två (!) lägenheter av socialen. vad gör han? skiter i att gå till jobbet, köper knark för pengarna och hyr ut båda lägenheterna i andra hand för att ja... gissa vad? få pengar till droger. fine, man kanske inte lever i överflöd eller lyx men de ser till att man klarar sig, bara man försöker. många människor har dock en allt-fint-ska-komma-till-mig-och-jag-behöver-inte-anstränga-mig-kanske-vinner-jag-på-lotto-en-dag-attityd. vi diskuterade detta på jobbet för några dagar sen och gissa om diskussion blev livad och jag blev lite smått hatad :D

Johan

19 oktober 2010 21:52

Jag vet hur det är. Men man måste se saker ur olika vinklar innan man dömmer...smaka på olika synsätt skadar inte innan man hittar rätt i sitt tycke.

 
Lisa

Lisa

20 oktober 2010 09:45

Det finns ju olika orsaker till hemlöshet. De som är psykiskt sjuka och är hemlösa tycker jag fruktansvärt synd om! Jag har själv varit missbrukare och hemlös och därför vet jag att alla missbrukare faktiskt har ett val!! Det finns behandlingshem och mycket hjälp att få i det här landet. Det är inte LÄTT, och det kanske inte är ett felfritt system, men jag tog mig ur det så då finns det nog fler som kan!!

http://lisadecker.bloggplatsen.se

 
persson

persson

20 oktober 2010 10:45

Jag var själv hemlös under några månader i övre tonåren tillräkligt lång tid för att känna på den bistra verkligheten men jag hamnade alldrig i något missbruk , kanske för att jag va för smart jag höll ut, tog mig ned till tyskland där jag faktiskt stal en segelbåt som jag utan, på den tiden någon större sjövana tog över till sverige.
Jag bodde i den några månader och när den var kall sålde jag den och det kapitalet startade mitt nya liv. Omoraliskt det är möjligt. Men ägaren hade säkert en bra försäkring och jag reste mig ur skiten med hjälp av dessa pengar.

http://rymma

Johan

20 oktober 2010 10:59

På samma sätt som en del hemlösa väljer att prostituera sig, andra väljer att själa. Då vet du ju att man har ett val, och du valde. Du stal, vilket är fel, men du ordnade ditt liv.

 
fay

fay

20 oktober 2010 11:00

Jag kan tala om att du har fel när du säger att det är 3000 hemlösa. Det kanske är 3000 som bor på gatan.. som inte har något att gå hem till.. fine. Men det är sjukt mycket fler som inte har ett hem men får vara hemma hos vänner och familj och sova på soffan tills krisen gått över. Skulle vara sjukt konstigt om det bara är 3000 när jag haft runt 10 olika som jag tagit in när dom sitter i skiten och inte har lägenhet eller inkomst.
Men till poängen. Jag läste inte hela ditt inlägg, *finns ingen ork* Men jag tycker att alla är värda en andra chans.. Dom som vill vara oberoende, bo i tält i skogen leva på bantburkar FINE låt dom. men det finns dom som halkat på bananskal och det gick kepp åt helvete men får ingen hjälp. Vet en uteliggare. Han var lyckligt gift tills mamman träffade en ny, mamman tog barnen och han vart utkastad av henne. han sov på jobbet och hos de få vänner som fanns kvar. Han började må psykiskt dåligt men fick ingen hjälp. han blev av med jobbet och försökte förbrillt få ett nytt.. men då började krisen i stan å alla vart varslade. Han bor du i trappuppgångar och i skogen. Han har inte råd med mat så han går bakom ica affärer på natten och tager det han finner. Detta är hemskt.. och vi skickar iväg miljontals kronor utomlands när vi int ens kan ta hand om våra egna!!! Så fel! men sen har vi dessa som pundar bort sina pengar hamnar i skuld blir vräkta.. what ever.. dom har ställen att gå till.. rehab osv osv.. dom kan bli rena och börja om.. men dom väljer drogerna.. Sjukt.. sen kan man diskutera hur mycket man vill.. Men inget kommer göras åt det här iaf!

http://faylight.bloggplatsen.se

Johan

20 oktober 2010 11:16

Sorry, 3000 uteliggare ska det va inte hemlösa för då räknas ju alla studenter etc. Alla ska få en endra chans, men hade du läst hela inlägget så förstår du vart jag vill komma. Det finns de som fåt 2-3-4 chanser men sumpat det. Det går att diskutera i evighet men din "vän" som letar mat bakom ica, varför får han inte soc bidrag, skaffar ett jobb (jo, det finns jobb) varför söker han sig inte till en annan stad etc. han har ju ett val.

 
Vivi

Vivi

20 oktober 2010 11:59

Tänkvärt inlägg ... du har en poäng i det egna valet...vi har alltid ett val!
Here we go ...

Det jag tror att många inte förstår är hur det är att ligga på botten och bli motarbetad när man försöker ta sig upp, att de valen man ställs inför knappt är val alls. De får t.ex praktik plats på ett ställe som de kanske itne har fysisk kompetens för osv osv. Jag tror att många får nog av den attityd de stöter på hos socialen, arbetsförmedling osv.
Tyvärr finns det allt för många inkompetenta personer som jobbar på & med våra sociala "säkerhetsnät" , personer som kan bryta ned hoppet hos redan nedbrutna personer.
Sedan finns de naturligtvis även underbara personer på dessa arbetsplatse och det finns naturligtvis "hemlösa" som i princip är "bortskämda" ...
Tycker generellt att vi ska vara försiktiga att dömma och dessutom försöka blunda för de hemlösa vi har, lite respekt mot din medmänniska kan göra stor skillnad !

http://www.missvivis.se

Johan

20 oktober 2010 14:17

Visst är det synd om de som försöker men inte får hjälp.

 
fay

fay

20 oktober 2010 14:29

Haha min vän? det sa jag aldrig.. :) Men jag ha rinte sett han på länge.. Men för dig som inte bor i eskilstuna. Det har vart stor kris här länge nu. Så svårt är det. jag har precis fått jobb.. inte det bästa i andras öron.. men toppen för mig :) underbart :P men han.. som sagt inte sett han.. men å andra sidan är det fler och fler uteliggare som hittats döda i våran stad. lär väl bli mer nu till kalla vintern.

http://faylight.bloggplatsen.se

Johan

20 oktober 2010 20:43

Han har väl kanske flyttat...:-) Förstår att krisen känns i en stad som E-tuna....men vänta, ligger inte myntverket där.? Hmm, fick en idè nu..:-)

 
cicci

cicci

25 oktober 2010 16:03

Vet inte vad jag ska skriva för kommentar , hade det i skallen till en början men efter att läst alla andra kommentarer HMM.... synd att inte många vet SANNINGEN hos de som bor på gatan . blir upprörd över de jag läser o att man har ett eget val... vet då dessa varför den hemlöse avböjde hjälp tex ????? Jag har själv varit bostadslös men ... äh jag säger som så här-TYCKER ALLA KAN PROVA PÅ DET O ALLT VA DE INNEBÄR O SE SEN OM DE FINNS SÅ MYCKE TILL VAL O HUR ENS TANKAR O SYN PÅ SAKER INTE ALLS ÄR SOM DE NU ÄR.(som de ska vara "normalt" enligt folket)Jag vet så pass att hamnar man sett så är det jävla svårt att få den hjälp man behöver för att komma ur det.

http://www.qdela.se

 
Thomasblogg.se

Thomasblogg.se

26 februari 2011 12:23

Jaghåller verkligen med , och enligt mig så väljer man att vara hemlös det finns hjälp att få så det skulle inte behöva finnas en enda hemlös i dagens Sverige .

http://www.thomasblogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johan - 15 maj 2011 17:44

En av mina trogna läsare kommenterade "kooooom tillbaaaaaka". Och även jag har tänkt öka frekvensen på bloggandet igen, men har inte haft den motivationen eller rättare sagt inte funnit nåt riktig bra att delge er eftersom jag har lite svårt för att ...

Av Johan - 10 april 2011 22:27

Varför ser alla caddie i US Masters ut som mentalvårdare i sina vita overaller.? Kanske är de inte några caddie utan riktiga vårdare och spelarna är mentalpatienter som bara är ute och motioneras lite. Men varför sända det i tv 12 timmar om dagen i s...

Av Johan - 1 april 2011 08:07

Måste bara förtydliga att nedanstånde inlägg är skrivet med 100% humor. En liten reflektion över att helt plötsligt ha tonåringar i huset. ...

Av Johan - 31 mars 2011 20:06

Ja, jag kan inte låta bli att tänka på den gamla Just D låten "vart tog den söta lilla flickan vägen" när jag ser min dotter genomgå nån sorts metamorfors. Jag hade, för bara nåt år sedan svårt att föreställa mig hur den sötaste, snällaste, goaste li...

Av Johan - 13 mars 2011 10:49

Jaha, så var ytterligare en TV sänd "ring-och-rösta" underhållning avklarad. Nämligen melodifestivalen, och säga vad man vill men visst har Björkman & Co lyckats skicka upp intresset för festivalen med en rakets hastighet de senaste åren. Eller festi...

Ovido - Quiz & Flashcards