Alla inlägg den 14 januari 2011

Av Johan - 14 januari 2011 08:32

Allt man gör, gör man för sin egen skull. Alla är egoister.!

Oj, vad du blev provocerad nu. Men innan jag fortsätter ska jag göra klart för dig ännu en gång, att det som jag skriver i mina inlägg inte nödvändigtvis är mina åsikter utan lika ofta frågeställningar för att öppna upp ditt tänkande så du hamnar utanför gängse ramar. Helt enkelt att få dig att förstå att allt kanske inte är som det ser ut eller låter.


Har som sagt funderat på det här med egoism. Man hör ofta, i negativ melodi, att den och den är så egoistisk och självisk och undertonen är att det är negativt. Men när jag funderat lite på det här så slår tanken mig att vi alla kanske är fullblodsegoister. Kan det vara så.? Jag förstår om du protesterar vilt på detta något provocerande påstående. Men vad jag menar är, att allt vi gör och säger gör vi för vår egen skull. Du tänker inte på det men om du hjälper grannen att starta bilen på morgonen så gör du ju inte det enbart för att vara snäll, du vill bara uppfattas som snäll. du gör det för att du får en egen, inre tillfredställelse. Du gör helt enkelt snälla saker för att tillfredsställa dig själv, alltså är du egoist.?


En annan orsak till att göra vissa handlingar som kan upplevas som goda kanske kan vara för att du vill undvika konflikter eller att inte själv hamna i besvärliga situationer. Man hjälper grannar, föreningar etc för att undvika en viss situation och samtidigt upplevs man som engagerad och snäll. Alltså tillgodoser man sitt ego. Tänk på vad du gjort för goda gärningar senaste tiden och ransaka dig själv, är du ego eller kan det faktiskt vara så att du bara är genuint snäll.?


Tack för mig....hey.

Ovido - Quiz & Flashcards