Senaste inläggen

Av Johan - 25 juli 2010 11:09

   Jag vet egentligen inte om ordet "prestationspsykologi" överhuvudtaget existerar, men hur som helst gillar jag ordet i detta sammanhang. Vad jag menar är att man kan påverka sina handlingar genom ett visst tänk, helt enkelt att kunna styra sina handlingar till nåt bättre än vad vi själva förväntat oss. Inom sportens värld kallas det för idrottspsykologi. Varför tror ni Amerikanare oftast presterar bra på stora tävlingar som OS och VM.? Jo, de har en nästan extrem övertro på sin förmåga, och det är helt naturligt i deras kultur, the american dream, alla kan bli nåt. Idag använder man ofta idrottsmän som förebilder inom näringslivet föra att lära sig målfokusering och prestera bättre. Hur man ser på en svår situation är helt avgörande för resultatet. Ett exempel är när fritidsgolfaren väljer att byta sin fina 50kr boll mot en sliten "hitteboll" när han ska slå över ett vattenhinder eller liknande. Vad golfaren egentligen gör är att tala om för sig själv att det här är jättesvårt. Resultatet blir nästan alltid att han slår bollen i vattnet och säger "tur jag använde en skräpboll". Jag hävdar bestämt att om han hade behållit sin vanliga, dyra finboll, tagait fram järn 8:an och tänkt att vafan, 120m är ju alltid 120m oavsett vad som finns emellan bollen och green så hade han slagit upp bollen till flaggan. Ofta hör man uttryck som att nån har överpresterat, jag menar att man inte kan överprestera, bara slå personliga rekord. Dessa som "överpresterar" är bara bra på att fokusera och tro på sin förmåga.

 Ett annat uttryck är att han eller hon är bäst eller sämst när det gäller.? vadå sämst när det gäller, man är så bra som man presterar, det handlar om att styra sitt fokus. Har man en gång slagit hole-in-one eller hoppat 240cm i höjd så har man ju bevisat för sig själv att det går, då upprepar man bara exakt vad man gjort igen och igen. Då kommer förmågan att kunna visualisera sig i en viss situation att spela roll, inte att man är sämst eller bäst när det gäller. Till sist måste jag ge er ett mycket bra tankesätt som fd. höjdhopparen Stefan Holm lever efter, och det är "-Det är ens plikt att överbevisa dem som tvivlar".

Nu ska jag gå ut och bli en vinnare....hey

Av Johan - 23 juli 2010 23:16

  

Varför kan det inte alltid vara så här bra.? Just så här skulle det alltid vara. Tänk om det fanns en knapp man kunde trycka på så allt stannade, eller en replayknapp så man kunde spela upp det igen och igen. Känner du igen dig? Tänkte väl det. Tycker du guldkanten kommer allt för sällan i livet? Det gör den inte.! Provocerande kanske men jag hävdar att det handlar om att bestämma sig, leva i nuet, se det stora i det lilla, helt enkelt att medvetandegöra sina handlingar. Det handlar mycket om hur man ser på saker och ting. Är glaset halvtomt eller halvfullt. Det jag menar med att medvetandegöra sina handlingar är att vara aktivt i det man gör. Tex. kunna njuta av en helt vanlig måndagsmiddag bestående av mackaroner och köttbullar och inte ta allt för givet. Det behöver inte vara hummer och bubbel. Det är du som bestämmer hur du ska se på det. Du har fått ett liv och det är du som bestämmer vad det ska fyllas med. Väljer man det positiva tänket och lär sig njuta så kommer guldkanten oftare, jag lovar. Det finns hur mycket utrymme som helst i denna diskussion och jag kommer återkomma till det, jag ville bara få igång tänket. Så när du vaknar imorn bitti så tänk på vad du läste igår kväll, då blir dagen kanske en aning mer guldkantad.

Tack för mig...hey.!

Pssst, tänk på att man ska vara nöjd men inte nöja sig  

Av Johan - 1 juli 2010 12:26

Jag berörde i föregående inlägg det här med funderingar och frågor som man inte har något snabbt och bra svar på. Ofta kommer frågeställningen från barn och i helt oväntade situationer men ibland har man själv ha en fundering man inte riktigt kan klura ut svaret på, eller ännu värre...inte förstå svaret när man får det. En fundering jag brottades med förra veckan var följande: Varför finns det flamskyddsmedel i vanlig grillkorv.? Svaret kan tyckas ganska enkelt, korven ska inte brinna upp.! Till saken hör att det finns så lite av medlet i korven för att klara hälsokraven att det inte har någon inverkan på korvens tändvillighet över huvudtaget. Så VARFÖR överhuvudtaget ha flamskyddsmedel i korv.?     

Några andra små funderingar ni kan fundera på är varför dygnetruntöppna butiker har lås på dörren och om virus kan bli sjuka.?

Nej, nu ska jag ut och grilla mig en flamsäker korv...hey.


Av Johan - 22 juni 2010 12:44

   Det finns många funderingar och saker man undrar över och som man aldrig får svar på. Kanske finns det inget svar på en del frågor, är det så att dessa frågor och funderingar kallas filosofi.? Många i våra öron konstiga frågeställningar får man av barn, kanske för att vi inte omedelbart kan svara. Tex. en fråga jag fick av min son. Han sa "pappa, räknas bläckfisken som en fisk.?" VA.! sa jag och försvarade mig genast med en motfråga..."varför undrar du det".? Känner du igen dig? jag tror många vuxna försvarar sig med motfrågor i dessa situationer. Men ta det lite längre och bryt ner frågeställningen. En sådan fråga är vad det är för skillnad på att ha tråkigt, långtråkigt och att vara uttråkad? Enligt mitt sätt att se det är något tråkigt nåt man gör som är trist, tex. utföra ett tråkigt arbete, att städa eller att handla. Att ha långtråkigt är nåt annat, det har man när man INTE gör något aktivt. Tex att stå i busskön. Det tillstånd man försätter sig i under dessa situationer kallas att vara uttråkad, alltså oavsett vilken form av tråkigt man har...eller? har du nån annan åsikt om det så kommentera gärna. Jag kommer ta upp detta ämne ytterligare men nu ska jag ut på äventyr med båt, kamera och midsommarlunch. Lev & njut....hey

Av Johan - 6 juni 2010 21:28


   Nationaldag, stundande kungabröllop och evig debatt om monarkins vara eller inte vara. Det är aktualliteter som det snackas friskt om just nu. För att skriva lite om min syn på det här med nationaldagen, så firas den med pompa och ståt i organiserad form för en del och för andra firas den i tysthet med en stunds eftertanke. Men det finns tom de som inte ens reagerar på att det är Sveriges nationaldag, tyvärr.


För mig är nationaldagen en historisk dag. Jag är historiskt intresserad och en av mina favoritkungar är tveklöst Gustav Vasa, eller som han själv kallade sig, kung Gustav I (Eriksson). Det tog nämligen många år innan man började kallas vid ättens namn, Vasa. Gustav Vasa utsågs till kung 6/6 år 1523. Det är bla. därför firar vi nationaldagen, och sedan dess har Sverige haft egen kung och styre, alltså inte varit ockuperat eller motvilligt haft utländsk kung eller regent.

Det är idag 487 år sedan. Där av nationaldagens betydelse. Att få leva i frihet och inte varit inblandad i krig och stridit på 200 år är stort. Något inte många länder kan skryta med.


För att återgå till Gustav Vasa så var det kungen som besegrade dansken med Kristian II (tyrann) i spetsen, härmed kallad tyrannen.! Det var nämligen en elak figur denne danske härförare. Han kunde tex lämna fri lejd och sedan anfalla i bakhåll, något som ansågs fruktansvärt ohederligt även på 1500-talets råa vardag. Han la stora delar av södra Sverige under sina fötter, samtidigt jagade han Gustav Vasa som flydde och sökte stöd hos dalmasarna för att skapa en arme mot Tyrannen. I jakten att locka fram Vasa gjorde Tyrannen något som gått till historien som de blodigaste dagarna i Stockholm. Tyrannen kröntes till svensk kung 4 november, och mellan 7-9 november högg han huvudet av 82 människor, därav Gustav Vasas far, morbröder och släkt, hans systrar, mor och mormor kastdes i fängelse.


När detta besked nådde dalmasarna skidade de efter Gustav Vasa som var på väg till Norge, och de han ifatt honom i Sälen, där berättade de om Stockholms blodbad och återvände sedan till Mora. Sedan började en strid, som vi tar en annan gång men det dröjde ända till 1523 innan Tyrannen var besegrad och Gustav Eriksson blev kung Gustav I. Han regerade Sverige fram till sin död 1560. Så till alla er som inte firar nationaldagen av olika anledningar, hedra åtminstone denna man, en av de största befriarna av nationen, Gustav Vasa. Därför tycker jag vi ska uppärksamma nationaldagen.

Lev och njut...och bli klok.!

Ovido - Quiz & Flashcards